tegin täna vahelduseks lambast guljashi. mis selle väikese esimese koivaga ikka teha, plovi on ka juba saanud.
kasutasin retsepti Peeter Kardi ‘Ungari köögi’ raamatust. kirjutan siia need kogused, millega ma tegin
ca 800g lambaliha
100g suitsupekki
200g sibulaid
2 suurt küüslauguküünt
2 paprikat (retseptis olid rohelised, ma ei saanud neid ja tegin punastega)
800g kartuleid
1,5spl tomatipüreed
köömneid, soola
1 muna
3spl jahu
lõika lambaliha sobivateks suutäie-tükkideks (guljaitükid ei tohiks väga väikesed olla), vala üle kuuma veega ja pese seejärel korralikult külma veega.
lõika suitsupekk kuubikuteks, koori ja tükelda sibulad, koori küüslaugud, pese ja tükelda paprika.
pott tulele, soojaks, suitsupekk sisse, sulata rasv välja. sibulad sisse ja pehmeks – või kui õnnestub, siis pruuniks. nüüd peaks lisatama paprikapulber, aga ma lugesin retsepti valesti ja lisasin hakitud paprika – aga nii oli ka hea :). veidi keeva vett ka, lambatükid ja köömned sisse, purustatud küüslauk järgi. tuli vaikseks, kaas peale ja hauduma – kuni liha on peaaegu pehme. noore lambaga läks ca tunnike.
vahepeal on aega, et kartulid koorida ja lõigata ka üsna suurteks kuubikuteks. lisa need peaaegu pehmele lihale, maitsesta soolaga. nüüd peaks lisama paprikaviilud – no mul jäi see ära. lisa tomatipasta, vala vett juurde, nii et kõik on kaetud (supp ikkagi!) ja lase keema tõusta.
vahepeal sega munast ja jahust taigen, tee teelusikas märjaks ja tõsta selle otsaga supi sisse väikesed klimbid. keeda kuni kartulid on pehmed ja kõik klimbid pinnale tõusnud.
jubehea sai 🙂